piątek, 27 kwietnia 2012

Gdzie ten Wapń?



Gdzie szukać wapnia?
Pewnie nie tylko Mi się wydawało, że wapń to głownie mleko krowie a tu trafiłam na listę produktów, które zawierają wapń no i mleko pasuje się na szarym końcu.
Wapń jest nam bardzo potrzebny bo:  reguluje krzepliwość krwi, zmniejsza kruchość naczyń, zwiększa ich przepuszczalność, zmniejsza reakcje alergiczne, niezbędne jest przy normalnej pracy mięśnia sercowego, kontroluje kurczenie i rozkurczanie mięśni, reguluje układ nerwowy, poprawiając przekazywanie impulsów nerwowych, wspomaga działanie wielu bardzo ważnych enzymów, dobrze działa na płodność i donoszenie ciąży, pomaga w wyprowadzeniu z organizmu metali ciężkich, jest podstawowym składnikiem kości, zębów i paznokci, wzmacnia włosy, zapobiega osteoporozie, obniża ciśnienie krwi, jest mocnym antyutleniaczem i antystreserem. 
A przede wszystkim jest niezbędny dla naszych pociech. I nie dajmy naszym szkrabom, serków dla dzieci bo to nic dobrego a reklama musi kusić.

Dzienne zapotrzebowanie na wapń wynosi (dla poszczególnych grup wiekowych):
  • dzieci – 800-1200 mg
  • młodzież – 1200 mg
  • dorośli – 1000 mg
  • kobiety w ciąży i karmiące – 1200 – 1500 mg
  • kobiety po menopauzie – 1500 mg
  • osoby po 65 roku życia 1200 – 1500 mg
Lista produktów bogatych w wapń (podana jest ilość wapnia w 100 g produktu):
  • melasa z karobu – 3150 mg
  • mak niebieski – 1266 mg
  • wodorosty Kombu – 800 mg
  • melasa Blackstrap – 685 mg
  • ser żółty – 682 mg
  • suszona trawa pszeniczna lub jęczmienna – 514 mg
  • sardynki – 433 mg
  • wodorosty Agar Agar – 400 mg
  • wodorosty Nori – 260 mg
  • migdały – 239 mg
  • ziarno amarantusa – 222 mg
  • orzechy laskowe – 209 mg
  • figi suszone – 203 mg
  • pietruszka liście – 203 mg
  • biała fasola – 197 mg
  • len nasiona – 195 mg
  • orzechy laskowe – 189 mg
  • orzechy nerkowca – 186 mg
  • nasiona słonecznika – 174 mg
  • komosa ryżowa (Quinoa) – 141 mg
  • morele suszone – 139 mg
  • czarna fasola – 135 mg
  • pistacje – 135 mg
  • kapusta włoska – 134 mg
  • spirulina – 131 mg
  • słonecznik – 131 mg
  • jogurt – 121 mg
  • mleko – 120 mg
  • jarmuż – 117 mg
  • nasiona sezamu – 110 mg
  • brokuł – 100 mg
  • tofu – 100 mg
  • orzechy włoskie – 99 mg
  • boćwina – 97 mg
p.s artukuł ze strony www.dziecisawazne.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz