piątek, 27 kwietnia 2012

Ciasto cytrynowe

 

Kolejny przepis, na tych jajkach wiejskich . To ciasto z programu Ewy Wachowicz " ciasto cytrynowe".
Bardzo smaczne, cytrynowe, polane lukrem cytrynowym, wilgotne, uwielbiam to ciacho. Bardzo szybko się robi, proste i zawsze mi wychodzi. W przepisie pisze wódka ale ja dałam własnej roboty nalewkę cytrynowo-miętową. 

Ciasto:

  • 1 kostka masła ( margaryny)
  • 1 szklanka cukru
  • 6 jajek
  • 1 cytryna
  • 1 kieliszek wódki
  • 2 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oliwy
  • szczypta soli
Lukier: 
  • sok 1/2 cytryny
  • 1/2 szklanki cukru
Przygotowanie:
Masło ( lub margarynę) utrzeć z cukrem, dodając stopniowo 6 żółtek. Następnie dodać skórkę otartą z cytryny i sok z cytryny, wódkę, mąkę tortową, proszek do pieczenia, oliwę i sól. Delikatnie wymieszać. Dodać pianę z białek.Przełożyć do wąskiej blaszki ( forma wysmarowana masłem i wysypana bułką tartą). Piec w temperaturze 180- 190st.C przez ok 40 minut.
Wyłożyć z formy i pokryć lukrem.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz