poniedziałek, 15 października 2012

Smaki z dzieciństwa

 

Drożdżóweczki, które widać na zdjęciu , bardzo podobne piekła nam Mama w dzieciństwie. Były one z jabłkiem i cynamonem, serem, powidłem, nawet pamiętam ze były i z kaszą jaglaną. 
Ja zrobiłam tym razem z dżemem jagodowym, który wyszedł mi w tym roku bardzo gęsty co w tym wypieku to zaleta.

Przepis:

Drożdżówki:

Rozczyn:
  • 1 i 1/2 szklanki ciepłego mleka
  •  40g drożdży 
  • cukier waniliowy
  • łyżka mąki pszennej
Wszystko wymieszać odstawić do wyrośnięcia.

Ciasto:
  • rozczyn
  • około 3 szklanek mąki
  • 1 jajo
  • 1 żółtko ( białko zostawiam by ulepione już drożdżówki posmarować pędzelkiem)
  • 1/3 kostki roztopionego masła
  • 1 łyżka miodu
  • szczypta soli
Do mąki wlewam rozczyn, dodaję jajko, masło, miód, sól i wyrabiam ciasto, ciasto ma być sprężyste miękkie. Przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia. Na stolnicę poczepaną mąką wykładamy ciasto wyrabiamy przez chwilę, wałkujemy i wykrawamy sobie kwadraty nadkładamy dżem i zlepiamy rogi.
Smarujemy drożdżówki białkiem i do piekarnika na 170 stopni na ok 30 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz