poniedziałek, 4 czerwca 2012

Akrylamid


Niedługo na płatkach śniadaniowych, kawie rozpuszczanej, ciastkach, chipsach zobaczymy znajomy znak:


No i ręce opadają co by człowiek do rąk nie wziął, jakieś świństwo znajdzie. Osobiście wkurzają Mnie opinie : nie dajmy się zwariować, by mieć umiar, dystans, że jakby tak człowiek na wszystko patrzył to by nic nie jadł i nic nie mógł używać. A tu przecież chodzi o świadomość człowieka, by wiedział, by po raz kolejny duże sobie firmy maszynki do robienia pieniędzy a z nas głupków nie dać się oszukać, zakłamać.

.............
Brytyjska Foods Standards Agency wzięła pod lupę popularne produkty spożywcze. Wskazała trzynaście, które mogą mieć działanie rakotwórcze. Wśród nich znajduje się kawa rozpuszczalna - podał Dziennik.pl.

Badanie prowadzone przez ekspertów z Foods Standards Agency (FSA) na 248 próbkach artykułów spożywczych wykazało, że w wielu produktach, po które codziennie chętnie sięgamy, znajduje się akrylamid. To substancja chemiczna powstająca podczas obróbki termicznej (smażenia, pieczenia) w bardzo wysokiej temperaturze (zwykle powyżej 120 st. C). Posądzana jest przez lekarzy o działanie rakotwórcze – informuje brytyjski dziennik „Daily Mail”.

Na cenzurowanym znalazły się chipsy, herbatniki dla niemowląt i dzieci oraz kawa rozpuszczalna.

Według specjalistów z FSA poziom akrylamidu w tych produktach jest za wysoki, a długotrwałe spożywanie tej substancji chemicznej może prowadzić do rozwoju raka. Apelują więc do producentów żywności, aby zmniejszyły zawartość akrylamidu w swoich wyrobach. Niektórzy producenci, w tym Heinz i McVitie, już zapowiedzieli zmianę receptury swoich wyrobów. Natomiast Nestle nie chce modyfikować składu Nescafe, bo uważa, że byłoby to ze szkodą dla aromatu i jakości kawy. Swoją decyzję producent Nescafe tłumaczy tym, że nie ma obecnie żadnych naukowych dowodów wskazujących na to, że konkretny produkt ma negatywny wpływ na zdrowie człowieka ze względu na zawartość akrylamidu.
..............

Ryzyko nowotworu związanego z piciem kawy wskazują Niemcy

Berlin (PAP/Reuters) - Śladowe ilości akrylamidu, substancji mogącej przyczyniać się do powstawania nowotworów, wykryli w kawie niemieccy badacze. Substancji jest w kawie mniej niż w tłustych, smażonych produktach, jak chipsy, frytki oraz chleb.
Niemieccy badacze pracujący dla pisma "Oeko-Test" analizowali 24 marek kawy mielonej i siedem marek kawy espresso. We wszystkich wykryli akrylamid.
Jest to bezbarwna, krystaliczna substancja, zaliczana do karcynogenów, czyli związków o działaniu rakotwórczym. Jak podaje International Agency for Research of Cancer, akrylamid wywołuje mutacje, a w badaniach na zwierzętach wykazano, że powoduje zarówno łagodne, jak i złośliwe guzy żołądka.
"Wiadomo było, że akrylamid jest obecny w ziarnach kawy. Chcieliśmy sprawdzić, jak wiele tej substancji przedostaje się do filiżanki kawy" - mówi Hella Hansen z Oeko-Test.
Obecność akrylamidu wykazano w kawie parzonej, choć jego stężenie było tam wiele niższe niż w samych ziarnach.
Przewodniczący niemieckiej federacji kawy, Winfried Tigges mówi, że akrylamidu nie ma w surowych ziarnach kawy. Jego zdaniem związek ten tworzy się podczas wypalania.
Dodał, że producenci opracowują takie sposoby produkcji kawy, by nie dochodziło do nagromadzenia się tej substancji.
"Dla nas to kwestia sporna. Obecnie niejasne jest, czy akrylamid jest dla ludzi niebezpieczny. Jeśli jednak jest - będziemy chcieli go z kawy usunąć" - zaznaczył.
"Dzięki Bogu, w kawie znaleziono go w bardzo małych ilościach. Mimo to wszyscy producenci kawy przeprowadzą badania dotyczące sposobów powstawania akrylamidu" - zastrzega Tigges.
Kilka miesięcy temu szwedzcy badacze stwierdzili, że stosunkowo dużo akrylamidu tworzy się podczas smażenia lub pieczenia produktów bogatych w węglowodany - ryżu, ziemniaków czy potraw mącznych. Proces ten nie zachodzi podczas gotowania.
W związku z tym eksperci z różnych krajów na czerwcowym spotkaniu w Genewie uznali konieczność prowadzenia dalszych badań akrylamidu.
Specjaliści Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), współorganizatora spotkania, zalecają, zrównoważoną i zróżnicowaną dietę oraz ograniczenie spożycia smażonych i tłustych produktów.


p.s ostatni artykuł pochodzi z 2002 roku.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz