Ten przepis dostałam od siostry, ale coś w przepisie tłumaczonym z francuskiego na polski mi się nie zgadzało więc zmieniłam to tu to tam i wyszedł bardzo szybki, smaczny, lekki cheese cake.
I najważniejsze, by Nam sernik nie opadł, pozwólmy by po wyłączeniu piekarnika tam został do wystudzenia.
Przepis:
SER:
- 1/2 kg twarogu
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki budyniu wanilinowego
- 2 jaja
- 200 ml śmietany 31%
- cukier wanilinowy
- skórka z cytryny (pomarańczy)
- sok z 1/2 cytryny
CIASTO:
- 250 g ciasteczek maślanych rozdrobnionych
- 125g masła roztopionego
- szczypta gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
Wymieszać ciasteczka z masłem. Przełożyć do formy wyłożonej pergaminem, włożyć do lodówki.
Miksować twaróg z dodatkiem cukru, mąki i żółtkami, następnie dodać śmietanę, skórkę i sok z cytryny. Białka ubić i dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać. Masę przelać do formy. Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez ok 55 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz