środa, 6 czerwca 2012

Sernik



















Ten przepis dostałam od siostry, ale coś w przepisie tłumaczonym z francuskiego na polski mi się nie zgadzało więc zmieniłam to tu to tam i wyszedł bardzo szybki, smaczny, lekki cheese cake. 
 I najważniejsze, by Nam sernik nie opadł, pozwólmy by po wyłączeniu piekarnika tam został do wystudzenia.

Przepis:
SER:
  • 1/2 kg twarogu
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki budyniu wanilinowego
  • 2 jaja
  • 200 ml śmietany 31%
  • cukier wanilinowy
  • skórka z cytryny (pomarańczy)
  • sok z 1/2 cytryny
CIASTO:
  • 250 g ciasteczek maślanych rozdrobnionych
  • 125g masła roztopionego
  • szczypta gałki muszkatołowej
Przygotowanie:

Wymieszać ciasteczka z masłem. Przełożyć do formy wyłożonej pergaminem, włożyć do lodówki.
Miksować twaróg z dodatkiem cukru, mąki i żółtkami, następnie dodać śmietanę, skórkę i sok z cytryny. Białka ubić i dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać. Masę przelać do formy. Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez ok 55 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz