środa, 14 marca 2012

Kapuśniak

Dziś na obiad gotuję kapuśniak, mamy jeszcze okres zimy wiec kapusta jak najbardziej.
Niuniu bardzo lubi Kapuśniak wiec to głównie dla niego.
Dzidziak za mały więc dla niego zupka z brokuły :)

Kapuśniak:



  • Garść kiszonej kapusty białej
  • 0,5 l bulionu
  • laska kiełbasy zwyczajnej
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka korzeń
  • 1 cebula żółta
  • 4 pieczarki
  • 2 duże ziemniaki
  • 1 ząbek czosnku
  • liść laurowy
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • łyżeczka kminku ( rozetrzeć w rękach)
  • 5 ziarenek pieprzu czarnego
  • natka pietruszki
Do bulionu dolewam wody i dodaję pokrojoną kapustę ( ja jej nie odciskam), czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, kminek, pieprz i gotuje na wolnym ogniu aż zmięknie kapusta.
Pokrojone pieczarki z cebulą podsmażam na maśle dodaje do kapusty, następnie pozostałe składniki i gotuję jeszcze 40 min.
Na końcu dodaje podsmażoną kiełbasę zwyczajną, albo mięso drobiowe pozostałe po rosołku.
Dla smaku i oka natka pietruszki do miseczki.
Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz