Niuniu bardzo lubi Kapuśniak wiec to głównie dla niego.
Dzidziak za mały więc dla niego zupka z brokuły :)
Kapuśniak:
- Garść kiszonej kapusty białej
- 0,5 l bulionu
- laska kiełbasy zwyczajnej
- 1 marchewka
- 1 pietruszka korzeń
- 1 cebula żółta
- 4 pieczarki
- 2 duże ziemniaki
- 1 ząbek czosnku
- liść laurowy
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- łyżeczka kminku ( rozetrzeć w rękach)
- 5 ziarenek pieprzu czarnego
- natka pietruszki
Do bulionu dolewam wody i dodaję pokrojoną kapustę ( ja jej nie odciskam), czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, kminek, pieprz i gotuje na wolnym ogniu aż zmięknie kapusta.
Pokrojone pieczarki z cebulą podsmażam na maśle dodaje do kapusty, następnie pozostałe składniki i gotuję jeszcze 40 min.
Na końcu dodaje podsmażoną kiełbasę zwyczajną, albo mięso drobiowe pozostałe po rosołku.
Dla smaku i oka natka pietruszki do miseczki.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz