sobota, 18 sierpnia 2012

Krajanki



Właśnie upiekłam , robiąc zdjęcie były jeszcze gorące. Przepyszny łakotek. Będą w rodzinnych stronach zostałam poczęstowana tymi o to Krajankami. Postanowiłam upiec je Sama i podzielić się przepisem.

Krajanki:

Składniki:
  • 5 szklanek mąki
  • 2jajka
  • 2 margaryny ( będę się upierać, że masełko lepsze)
  • 1 szklanka gęstej śmietany
  • 3 łyżki cukru ( w moim wydaniu cukier trzcinowy)
  • 100g drożdży
  • żółtko do posmarowania
  • 1 op. maku z bakaliami 
  • kilka łyżek miodu
Przygotowanie:
  • ciasto: margarynę ( masło) siekamy z mąką, dodajemy jajka i drożdże wymieszane ze śmietaną i cukrem. Zagniatamy. Ciasto wstawiamy do lodówki na 30 min.
  • Ciasto wałkujemy na cienki placek i rozsmarowujemy mak. Zwijamy ciasto w ciasny rulon, następnie kroimy na kawałki ok. 3cm. Smarujemy roztrzepanym żółtkiem.
  • Układamy na blaszce dość luźno, bo podczas pieczenia urosną. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 30 minut, aż będą rumiane.
  • upieczone przekładamy do miski i gorące polewamy miodem.
Przepis jest z jakieś małej gazetki z przepisami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz