![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgigtD2MrhU9ub8MIOCwzPIRW9vymisLcgbszGoR5pMDvzUYJ_B02SfkeiErgrANs1ld5jc8yI4C_HFPrJUWOjn8kcf-YQd_id77pKWN4ZpsYAeTSZ-HU8XSj5zlixrMU5KqCJbhq882NO1/s640/2012-09-20_21.46.29.jpg)
Przepis na ciasteczka z przepisów Ewy Wachowicz, mają już swoich zwolenników. Osobiście bardzo je lubię i był czas, że piekłam je przynajmniej raz w tygodniu bo po prostu są pyszne.
Ciasto bez dodatku cukru :) czyli dzieciaki mogą dowoli się nimi zajadać.
Bardzo dobre z zaskakującym głównym składnikiem.
Ciasteczka Marchewkowe
Składniki:
- 60 dag mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 kostki masła
- 3 marchewki
- dobre, twarde powidła jako nadzienie
- cukier puder do posypania
Wykonanie:
Marchew obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Na stolnicę przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia . Dodać masło i wszystko siekać do momentu, aż uzyskamy kruszonkę. Dodać startą marchewkę i zarobić ciasto. Rozwałkować tak jak na pierogi. Wykroić kwadraty. Na część nałożyć powidło i zwinąć ruloniki. Ułożyć na blaszkę wysmarowaną masłem. Piec w temp ok 180 stopni na złoty kolor ( 25-30 min). Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Moja rada : po zarobieniu ciasta wkładam je na chwilę do lodówki, lepiej się ciasto daje rozwałkować.
Smacznego!
p.s zdjęcie zrobione przez Ptaszynkę jej wypiek :)
Moja rada : po zarobieniu ciasta wkładam je na chwilę do lodówki, lepiej się ciasto daje rozwałkować.
Smacznego!
p.s zdjęcie zrobione przez Ptaszynkę jej wypiek :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz