![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi9rNqg4ncUQgBhQbmQnYRImELGjryeN3geFsJG426aFsU0_PpTQqX_WHtc4NsDCZyo0RFZqF1XvLCebFJ0u4AlKVWBiqTWGNnrsJm_5Pj_DlhTgQ0UR8luZHK-YQLVWe-6JTmYKjeguokt/s640/IMAG0719.jpg)
Drożdżóweczki, które widać na zdjęciu , bardzo podobne piekła nam Mama w dzieciństwie. Były one z jabłkiem i cynamonem, serem, powidłem, nawet pamiętam ze były i z kaszą jaglaną.
Ja zrobiłam tym razem z dżemem jagodowym, który wyszedł mi w tym roku bardzo gęsty co w tym wypieku to zaleta.
Przepis:
Drożdżówki:
Rozczyn:
- 1 i 1/2 szklanki ciepłego mleka
- 40g drożdży
- cukier waniliowy
- łyżka mąki pszennej
Wszystko wymieszać odstawić do wyrośnięcia.
Ciasto:
- rozczyn
- około 3 szklanek mąki
- 1 jajo
- 1 żółtko ( białko zostawiam by ulepione już drożdżówki posmarować pędzelkiem)
- 1/3 kostki roztopionego masła
- 1 łyżka miodu
- szczypta soli
Do mąki wlewam rozczyn, dodaję jajko, masło, miód, sól i wyrabiam ciasto, ciasto ma być sprężyste miękkie. Przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia. Na stolnicę poczepaną mąką wykładamy ciasto wyrabiamy przez chwilę, wałkujemy i wykrawamy sobie kwadraty nadkładamy dżem i zlepiamy rogi.
Smarujemy drożdżówki białkiem i do piekarnika na 170 stopni na ok 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz