Kolejny przepis, na tych jajkach wiejskich . To ciasto z programu Ewy Wachowicz " ciasto cytrynowe".
Bardzo smaczne, cytrynowe, polane lukrem cytrynowym, wilgotne, uwielbiam to ciacho. Bardzo szybko się robi, proste i zawsze mi wychodzi. W przepisie pisze wódka ale ja dałam własnej roboty nalewkę cytrynowo-miętową.
Ciasto:
- 1 kostka masła ( margaryny)
- 1 szklanka cukru
- 6 jajek
- 1 cytryna
- 1 kieliszek wódki
- 2 1/2 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki oliwy
- szczypta soli
Lukier:
- sok 1/2 cytryny
- 1/2 szklanki cukru
Przygotowanie:
Masło ( lub margarynę) utrzeć z cukrem, dodając stopniowo 6 żółtek. Następnie dodać skórkę otartą z cytryny i sok z cytryny, wódkę, mąkę tortową, proszek do pieczenia, oliwę i sól. Delikatnie wymieszać. Dodać pianę z białek.Przełożyć do wąskiej blaszki ( forma wysmarowana masłem i wysypana bułką tartą). Piec w temperaturze 180- 190st.C przez ok 40 minut.
Wyłożyć z formy i pokryć lukrem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz