Gdzie szukać wapnia?
Pewnie nie tylko Mi się wydawało, że wapń to głownie mleko
krowie a tu trafiłam na listę produktów, które zawierają wapń no i mleko pasuje
się na szarym końcu.
Wapń jest nam bardzo potrzebny bo: reguluje
krzepliwość krwi, zmniejsza kruchość naczyń, zwiększa ich przepuszczalność,
zmniejsza reakcje alergiczne, niezbędne jest przy normalnej pracy mięśnia
sercowego, kontroluje kurczenie i rozkurczanie mięśni, reguluje układ nerwowy,
poprawiając przekazywanie impulsów nerwowych, wspomaga działanie wielu bardzo
ważnych enzymów, dobrze działa na płodność i donoszenie ciąży, pomaga w
wyprowadzeniu z organizmu metali ciężkich, jest podstawowym składnikiem kości,
zębów i paznokci, wzmacnia włosy, zapobiega osteoporozie, obniża ciśnienie
krwi, jest mocnym antyutleniaczem i antystreserem.
A przede wszystkim jest niezbędny dla naszych pociech. I nie
dajmy naszym szkrabom, serków dla dzieci bo to nic dobrego a reklama musi
kusić.
Dzienne zapotrzebowanie na wapń wynosi (dla poszczególnych grup
wiekowych):
- dzieci
– 800-1200 mg
- młodzież
– 1200 mg
- dorośli
– 1000 mg
- kobiety
w ciąży i karmiące – 1200 – 1500 mg
- kobiety
po menopauzie – 1500 mg
- osoby
po 65 roku życia 1200 – 1500 mg
Lista produktów bogatych w wapń (podana jest ilość wapnia
w 100 g produktu):
- melasa
z karobu – 3150 mg
- mak
niebieski – 1266 mg
- wodorosty
Kombu – 800 mg
- melasa Blackstrap –
685 mg
- ser
żółty – 682 mg
- suszona
trawa pszeniczna lub jęczmienna – 514 mg
- sardynki
– 433 mg
- wodorosty
Agar Agar – 400 mg
- wodorosty
Nori – 260 mg
- migdały
– 239 mg
- ziarno
amarantusa – 222 mg
- orzechy
laskowe – 209 mg
- figi
suszone – 203 mg
- pietruszka
liście – 203 mg
- biała
fasola – 197 mg
- len
nasiona – 195 mg
- orzechy
laskowe – 189 mg
- orzechy
nerkowca – 186 mg
- nasiona
słonecznika – 174 mg
- komosa
ryżowa (Quinoa) – 141 mg
- morele
suszone – 139 mg
- czarna
fasola – 135 mg
- pistacje
– 135 mg
- kapusta
włoska – 134 mg
- spirulina –
131 mg
- słonecznik
– 131 mg
- jogurt
– 121 mg
- mleko
– 120 mg
- jarmuż
– 117 mg
- nasiona
sezamu – 110 mg
- brokuł
– 100 mg
- tofu
– 100 mg
- orzechy
włoskie – 99 mg
- boćwina
– 97 mg
p.s artukuł ze strony www.dziecisawazne.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz