Niedługo na płatkach śniadaniowych, kawie rozpuszczanej, ciastkach, chipsach zobaczymy znajomy znak:
No i ręce opadają co by człowiek do rąk nie wziął, jakieś świństwo znajdzie. Osobiście wkurzają Mnie opinie : nie dajmy się zwariować, by mieć umiar, dystans, że jakby tak człowiek na wszystko patrzył to by nic nie jadł i nic nie mógł używać. A tu przecież chodzi o świadomość człowieka, by wiedział, by po raz kolejny duże sobie firmy maszynki do robienia pieniędzy a z nas głupków nie dać się oszukać, zakłamać.
.............
Brytyjska
Foods Standards Agency wzięła pod lupę popularne produkty spożywcze. Wskazała
trzynaście, które mogą mieć działanie rakotwórcze. Wśród nich znajduje się kawa
rozpuszczalna - podał Dziennik.pl.
Badanie
prowadzone przez ekspertów z Foods Standards Agency (FSA) na 248 próbkach artykułów
spożywczych wykazało, że w wielu produktach, po które codziennie chętnie
sięgamy, znajduje się akrylamid. To substancja chemiczna powstająca podczas
obróbki termicznej (smażenia, pieczenia) w bardzo wysokiej temperaturze (zwykle
powyżej 120 st. C). Posądzana jest przez lekarzy o działanie rakotwórcze –
informuje brytyjski dziennik „Daily Mail”.
Na
cenzurowanym znalazły się chipsy, herbatniki dla niemowląt i dzieci oraz kawa
rozpuszczalna.
Według
specjalistów z FSA poziom akrylamidu w tych produktach jest za wysoki, a
długotrwałe spożywanie tej substancji chemicznej może prowadzić do rozwoju
raka. Apelują więc do producentów żywności, aby zmniejszyły zawartość
akrylamidu w swoich wyrobach. Niektórzy producenci, w tym Heinz i McVitie, już
zapowiedzieli zmianę receptury swoich wyrobów. Natomiast Nestle nie chce
modyfikować składu Nescafe, bo uważa, że byłoby to ze szkodą dla aromatu i
jakości kawy. Swoją decyzję producent Nescafe tłumaczy tym, że nie ma obecnie
żadnych naukowych dowodów wskazujących na to, że konkretny produkt ma negatywny
wpływ na zdrowie człowieka ze względu na zawartość akrylamidu.
..............
..............
Ryzyko
nowotworu związanego z piciem kawy wskazują Niemcy
Berlin
(PAP/Reuters) - Śladowe ilości akrylamidu, substancji mogącej przyczyniać się
do powstawania nowotworów, wykryli w kawie niemieccy badacze. Substancji jest w
kawie mniej niż w tłustych, smażonych produktach, jak chipsy, frytki oraz
chleb.
Niemieccy
badacze pracujący dla pisma "Oeko-Test" analizowali 24 marek kawy
mielonej i siedem marek kawy espresso. We wszystkich wykryli akrylamid.
Jest to
bezbarwna, krystaliczna substancja, zaliczana do karcynogenów, czyli związków o
działaniu rakotwórczym. Jak podaje International Agency for Research of Cancer,
akrylamid wywołuje mutacje, a w badaniach na zwierzętach wykazano, że powoduje
zarówno łagodne, jak i złośliwe guzy żołądka.
"Wiadomo
było, że akrylamid jest obecny w ziarnach kawy. Chcieliśmy sprawdzić, jak wiele
tej substancji przedostaje się do filiżanki kawy" - mówi Hella Hansen z
Oeko-Test.
Obecność
akrylamidu wykazano w kawie parzonej, choć jego stężenie było tam wiele niższe
niż w samych ziarnach.
Przewodniczący
niemieckiej federacji kawy, Winfried Tigges mówi, że akrylamidu nie ma w
surowych ziarnach kawy. Jego zdaniem związek ten tworzy się podczas wypalania.
Dodał,
że producenci opracowują takie sposoby produkcji kawy, by nie dochodziło do nagromadzenia
się tej substancji.
"Dla
nas to kwestia sporna. Obecnie niejasne jest, czy akrylamid jest dla ludzi
niebezpieczny. Jeśli jednak jest - będziemy chcieli go z kawy usunąć" -
zaznaczył.
"Dzięki
Bogu, w kawie znaleziono go w bardzo małych ilościach. Mimo to wszyscy
producenci kawy przeprowadzą badania dotyczące sposobów powstawania akrylamidu"
- zastrzega Tigges.
Kilka
miesięcy temu szwedzcy badacze stwierdzili, że stosunkowo dużo akrylamidu
tworzy się podczas smażenia lub pieczenia produktów bogatych w węglowodany -
ryżu, ziemniaków czy potraw mącznych. Proces ten nie zachodzi podczas
gotowania.
W
związku z tym eksperci z różnych krajów na czerwcowym spotkaniu w Genewie
uznali konieczność prowadzenia dalszych badań akrylamidu.
Specjaliści
Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), współorganizatora spotkania, zalecają,
zrównoważoną i zróżnicowaną dietę oraz ograniczenie spożycia smażonych i
tłustych produktów.
p.s ostatni artykuł pochodzi z 2002 roku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz