Dlaczego warto ograniczyć spożycie białego cukru?
Cukier spożywczy produkowany jest z trzciny cukrowej
lub buraków cukrowych. Trzcina cukrowa zawiera 14% pierwiastków śladowych, minerałów
i witamin oraz chlorofil. Cukier ogólnie dostępny jest jednak mocno
oczyszczony, czyli rafinowany, pozbawiony wszystkich substancji odżywczych,
jest to jedynie dwucukier sacharoza.
Z trzciny cukrowej lub buraków cukrowych początkowo
uzyskuje się surowy sok, który następnie jest poddawany procesom z
zastosowaniem substancji chemicznych, m.in. dwutlenku siarki, siarczanu sodu i
ultramaryny.
Cukier biały rafinowany dostarcza organizmowi
jedynie pustych kalorii. Energia dostarczana jest bardzo szybko, ale na bardzo
krótki okres czasu.
Cukier ma jeden z najwyższych indeksów
glikemicznych. Oznacza to, że po spożyciu produktu z cukrem, np. batonika,
szybko wzrasta stężenie glukozy we krwi i trzustka zostaje gwałtownie pobudzona
do pracy. Jednak stężenie glukozy pochodzącej z białego cukru szybko spada, co
może spowodować hipoglikemię – a głód powraca.
Nadmierne spożycie cukru jest jednym z czynników
powodującym otyłość dzieci i dorosłych. Jest przyczyną zatrzymania wody i soli
w organizmie.
Biały cukier…
- podrażnia
śluzówkę żołądka – powoduje nadmierną kwasowość, nadprodukcję kwasu
żołądkowego, co może doprowadzić do wrzodów
- niszczy
błonę śluzową jelit, zaburzając równowagę fizjologicznej flory
bakteryjnej, co może doprowadzić do grzybicy układu pokarmowego.
Przez zniszczenie śluzówki jelit spada w znaczącym
stopniu odporność organizmu – układ odpornościowy w 70-80% działa w jelitach. W
zaburzonej homeostazie jelit nie będą prawidłowo przyswajane inne substancje
odżywcze, w tym białka
- zaburza
proces trawienia i wypróżniania,
- prowadząc
do zaparć
- podczas
trawienia cukru zużywane są znaczące ilości minerałów i witamin. Im
więcej spożywanych jest słodyczy czy innych produktów zawierających
cukier, tym więcej organizm będzie potrzebował witaminy B, wapnia,
fosforu, magnezu czy chromu do jego strawienia
- mocno
zakwasza organizm - do wyrównania równowagi zasadowo-kwasowej
wykorzystywany jest przede wszystkim wapń, wiedzmy więc, że cukier jest
złodziejem minerałów z organizmu, w tym z kości
- uzależnia
i powoduje wzrost ryzyka wystąpienia alkoholizmu
- szkliwo
zębne i tkanka kostna to najmocniejsze struktury organizmu. Biały cukier
może zniszczyć szkliwo zębów w ciągu kilku godzin, penetrując strukturę
tkanek zęba. Nadmierne spożycie cukru wiąże się z szybkim rozwojem
próchnicy zębów
- niedobory
mineralne i witaminowe powodują zaburzenia procesów biochemicznych, np.
obniżając działanie enzymów. Zaburzenia w gospodarce mineralnej oraz
procesach biochemicznych w organizmie wywołane nadmiernym spożyciem cukru
może powodować chroniczne zmęczenie oraz poważne schorzenia w późniejszym
wieku, np. osteoporozę, zaburzenia przemian lipidowych (wzrost stężenia
cholesterolu i triglicerydów), podniesienie temperatury ciała, podwyższone
ciśnienie krwi, choroby układu krążenia, chroniczne infekcje
- spożycie
cukru i nagłe wahania spadku wzrostu stężenia glukozy we krwi wpływają
niekorzystnie na układ nerwowy, powodując nadpobudliwość organizmu, brak
koncentracji, rozdrażnienie, spadki nastroju oraz senność. Cukier podnosi
poziom neuroprzekaźników: dopaminy, serotoniny, noradrenaliny i adrenaliny
- u
dzieci spożywających cukier jest większe ryzyko powstania egzemy
niewiadomego pochodzenia czy alergii
Co zamiast białego cukru?
Zamiast rafinowanego cukru można użyć naturalnych
substancji słodzących:
cukier nierafinowany, czyli nieoczyszczony -
otrzymywany jest z trzciny cukrowej lub buraka cukrowego bez oddzielenia melasy
i kryształków.Zawiera dodatkowo substancje odżywcze jak minerały i witaminy
melasa trzcinowa lub buraczana - produkt powstający
podczas produkcji cukru białego – to właśnie w tym gęstym brązowym syropie
zawarte są wszystkie dodatkowe substancje odżywcze
Inne substancje słodzące to:
- miód
naturalny (stosujemy w niewielkich ilościach)
- syrop
klonowy, kukurydziany
- słód
jęczmienny
- syrop
z agawy (jest bardzo słodki, a ma niski indeks glikemiczny)
- ksylitol
(u dzieci ostrożnie – może działać przeczyszczająco)
- lukrecja.
Należy pamiętać, że naturalną i najzdrowszą słodycz
dziecko otrzyma w postaci świeżych i suszonych owoców, warzyw takich
jak buraki, marchewki, fasolki oraz nasion, orzechów i ziaren zbóż.
p.s artykuł ze strony www.dziecisawazne.pl
p.s artykuł ze strony www.dziecisawazne.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz